India zet leger in na dodelijke gevechten

Het Indiase leger heeft honderden militairen naar het noorden van India gestuurd om een eind te maken aan dodelijke gevechten tussen hindoes en moslims. Dat heeft de politie zondag gezegd. Het geweld brak zaterdag uit naar aanleiding van de dood van drie hindoes, die werden vermoord nadat ze bezwaar hadden gemaakt toen een jonge vrouw verbaal werd lastiggevallen.

Duizenden hindoes hielden zaterdag een bijeenkomst in het dorpje Kawal, in de deelstaat Uttar Pradesh, om gerechtigheid te eisen voor de dood van hun drie geloofsgenoten. Volgens de autoriteiten riepen sommige mensen op de bijeenkomst op tot de dood van moslims. Toen de hindoes naar huis gingen werden ze aangevallen. "De aanval leek goed voorbereid", zei een politiewoordvoerder. "Sommigen waren gewapend met geweren en steekwapens."

Het geweld verspreidde zich snel naar nabijgelegen dorpen in het district Muzzaffarnagar. Negen mensen kwamen om, onder wie een Indiase journalist en een fotograaf van de politie. De autoriteiten hebben een avondklok ingesteld in delen van Muzzaffarnagar.

Volgens een leider van de hindoeïstische partij Bharatiya Janata borrelde het sinds de drie hindoes 27 augustus werden vermoord. "Als de moordenaars waren gearresteerd was de situatie wellicht niet uit de hand gelopen", zei hij.