Geheime diensten VS en Duitsland nauw verbonden

De Duitse inlichtingendiensten, BND (buitenland) en BfV (binnenland), maken gebruik van programma's van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Daardoor kunnen ze een digitale 'totaalcontrole' van personen uitvoeren.

Dat bericht het Duitse opinieblad Der Spiegel. Het tijdschrift heeft tot nu toe geheime documenten van NSA in kunnen zien.

Het programma dat BND en BfV gebruiken heet XKeyscore. Het werkt op grond van verbindingsgegevens van een doelwit. XKeystore maakt het mogelijk dagenlang data op te nemen, ook de inhoud van de communicatie. Het programma kan ook laten zien welke zoektermen het doelwit in zoekmachines gebruikt of heeft gebruikt.

De NSA zelf onderschept maandelijks vijfhonderd miljoen datagegevens die uit Duitsland komen. Via Xkeyscore komen er 180 miljoen beschikbaar.

BND en BfV weigerden ieder commentaar.

In Duitsland is een heftig politiek debat gaande over de NSA-activiteiten in dat land nadat klokkenluider Edward Snowden had bekendgemaakt dat de NSA op grote schaal telefoon- en computergegevens aftapt.

De Duitse regering heeft van de Amerikaanse regering opheldering geëist. Bondskanselier Angela Merkel gaf Washington te verstaan dat de NSA zich aan de Duitse wet moet houden. Ze zei echter ook niet te weten wat de NSA precies doet. Over de samenwerking van Duitse geheime diensten met NSA wordt uiterst vaag gedaan.

Der Spiegel achterhaalde ook dat de NSA vol lof is over de samenwerking met BND en BvF. BND-baas Gerhard Schindler wordt geroemd om zijn pogingen het strakke beleid inzake datebescherming in Duitsland te versoepelen. De BND zou ook bewust risico's hebben gelopen bij het bevredigen van de Amerikaanse behoeften aan data.

De samenwerking in Afghanistan noemden de Amerikanen 'fantastisch'. De BND is daar 'de vlijtigste partner'. Eind april bezocht een hoge BND-delegatie de NSA-top nog voor beraad over het verkrijgen van data.