Juni zesde te koude maand op rij

Juni gaat de boeken in als de zesde achtereenvolgende maand die te koud is. Tot nu toe verliepen alle maanden in 2013 ononderbroken te koud. Volgens weeronline.nl een zeer zeldzame reeks, wat sinds 1979 niet meer is voorgekomen.

De gemiddelde temperatuur over juni komt naar verwachting uit rond 15,1 graden, een halve graad te koud in vergelijking met het langjarig gemiddelde. Van een koudere of warmere maand wordt gesproken als de temperatuur meer dan 0,3 graden afwijkt.

In 1979 waren de maanden april tot september te koud. De langste serie te koude maanden op rij vond plaats in 1965. Van maart tot november was het toen negen maanden op rij koud tot zelfs zeer koud. Daarnaast was het sinds het begin van de metingen slechts nog een keer eerder meer dan zes maanden op rij te koud. Dat was in 1962 met zeven maanden op rij.

Juni was verder een maand met veel pieken en dalen. Zo kwam het 's nachts enkele malen tot nachtvorst, een zeldzaamheid voor de tijd van het jaar, en werd de eerste tropische dag van het jaar genoteerd. Verder kwam het tot drie zomerse en waarschijnlijk elf warme dagen.

Juli begint voor zomerliefhebbers hoopvol. Vanaf zondag stroomt warmere lucht het land in en krijgt de zon volop de ruimte. De buien verdwijnen en de temperatuur is met gemiddeld 25 graden zomers.