Inval in Slow Motion

De politie heeft donderdag een inval gedaan in een zesde coffeeshop in Maastricht. Dit keer ging het om Slow Motion. De beheerder is aangehouden op verdenking van het verkopen van softdrugs aan mensen die niet in Nederland wonen, meldt de politie.

In de coffeeshop waren dertig klanten aanwezig, waarvan de helft uit het buitenland komt. De drugs die dertien van hen bij zich droegen, zijn in beslag genomen. Ook is de handelsvoorraad van de coffeeshop meegenomen.

Woensdag vonden nog invallen plaats in de Maastrichtse coffeeshops Easy Going en Heaven 69, ook vanwege het overtreden van het zogenoemde ingezetenencriterium. Ook drie andere coffeeshops, die sinds 5 mei de deuren weer hebben geopend voor buitenlanders, werden eerder door de politie bezocht.

De gemeente Maastricht sloot Easy Going vorig jaar al eens, omdat er softdrugs werden verkocht aan mensen die niet in Nederland wonen. Nadat de rechtbank in Maastricht echter besloot dat de gemeente dit niet had mogen doen, omdat het besluit onvoldoende was gemotiveerd, openden de coffeeshops in Maastricht 5 mei weer de deuren voor buitenlanders. De gemeente liet toen al weten hier niet zonder slag of stoot mee akkoord te gaan.

Politie, justitie en de gemeente stellen dat sinds de invoering van de wietpas de drugsoverlast substantieel is gedaald. Sinds 5 mei zou de overlast echter weer zijn toegenomen.

Rond de aanpak van drugsoverlast slingerde de politie de afgelopen dagen in het centrum van Maastricht daarnaast vier mensen op de bon wegens drinken op straat, het verstoren van de openbare orde en dronkenschap. Ook werden twee mannen op heterdaad aangehouden bij het plegen van een inbraak.

Verder hield de politie een man aan, die nog werd gezocht voor een diefstal met geweld. Hij bleek de status van ongewenste vreemdeling te hebben. De politie controleerde ook nog een andere man, die een gebiedsontzegging had voor de plek waar hij zich bevond. Voor het negeren daarvan heeft hij een proces-verbaal gekregen en een nieuwe gebiedsontzegging. Voorts werd een man aangehouden die een aantal boetes niet had betaald.