Geen gezondheidsgevaar paardenvlees

Er zijn geen aanwijzingen dat het paardenvleesschandaal gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Dat schrijven staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid", schrijven de bewindsvrouwen. "Dit geldt zowel voor het vlees als voor de levensmiddelen waarin het vlees is verwerkt die op de markt zijn gebracht."

Dijksma en Schippers gaan in hun brief in op de lopende onderzoeken naar het paardenvleesschandaal door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daaruit blijkt dat het mogelijk met paardenvlees vermengde rundvlees van vleesverwerker Willy Selten uit Oss via 132 vleesverwerkers is geleverd aan 1208 horecabedrijven, 39 slagers, 184 supermarkten en een diervoederbedrijf.

Door de hele keten heen hebben 1772 afnemers mogelijk vlees ontvangen waarvan Selten de herkomst is. Ook werd geleverd aan 370 afnemers in vijftien EU-lidstaten. De NVWA verwacht dat de terugroepactie van het vlees van Selten begin juni volledig kan zijn afgerond. In totaal gaat het om vijftig miljoen kilo vlees.

Naar de herkomst van het vlees loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek in meerdere landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het televisieprogramma Eenvandaag meldde woensdag dat het paardenvlees aan Selten is geleverd door Ierse en Engelse criminele bendes.