Eenmansprotest op Dam op 30 april toegestaan

Individuen mogen op 30 april ook op de Dam hun onvrede over de monarchie laten blijken, bijvoorbeeld door het dragen van een wit T-shirt. Ook witte ballonnen en boegeroep zijn toegestaan. Voorstanders van een republiek hebben de kleur wit als actiekleur gekozen. Als ze samenscholen, kan dat worden gezien als een demonstratie.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat de enige beperking aan individueel protest de wet is. Er staat een officier van justitie paraat, die als dat nodig wordt geacht en de situatie het toelaat, toetst of de wet wordt overtreden. Dit zal in principe gebeuren voordat de politie tot actie overgaat

Demonstreren op de Dam is niet toegestaan. Volgens de woordvoerder is dit in beginsel het geval als het om meer dan een persoon gaat. De zegsman stelt wel dat de gemeente erop rekent dat de sfeer op 30 april uitstekend zal zijn.

Op zes locaties in de stad zijn op 30 april grote demonstraties toegestaan. Tot nu toe hebben zich twee groepen aangemeld, het Nieuw Republikeins Genootschap en #hetis2013. De gemeente had woensdag een 'bijzonder constructieve bespreking' met deze twee organisaties.