Sumatraanse tijger maakt boer kapot

Een zeldzame Sumatraanse tijger heeft een boer op het Indonesische eiland Sumatra verscheurd. Doodsbange dorpsbewoners eisen dat het dier wordt afgemaakt, meldt het nationaal park Batang Gadis. De tijger wordt verdacht van aanvallen op vijf andere mensen.

De 32-jarige Karman Lubis werd deze week gedood terwijl hij aan het werk was op een rubberplantage in de buurt van het park in het noorden van Sumatra. Zijn gehavende lichaam werd dinsdag ongeveer een kilometer van de plantage gevonden.

Bange boeren hebben de autoriteiten gevraagd de tijger af te maken, ook al wordt het met uitsterven bedreigde dier door de wet beschermd. De lokale overheid wil de tijger vangen en elders uitzetten.

Dezelfde tijger zou de afgelopen maand vijf mensen hebben aangevallen in een andere provincie op het eiland. Een boer en vier plantagemedewerkers werden na die aanvallen met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

In Indonesië leven ongeveer vierhonderd Sumatraanse tijgers. In 1970 waren er nog ongeveer duizend. Door ontbossing, stroperij en vooral conflicten met mensen staat de tijger op het punt uit te sterven. Sinds 1998 kwamen ieder jaar vijf tot tien Sumatraanse tijgers om door conflicten met mensen, bleek in 2009 uit een rapport van het ministerie van bosbouw.


Zeldzame tijger verscheurt boer op Sumatra (Foto: Novum)