Grachtenparade weert boot Rotterdam

Rotterdam mag dit jaar geen boot afvaardigen naar de Canal Parade in Amsterdam. Progay, de organisatie van de Gay Pride, heeft de Rotterdamse boot gediskwalificeerd, laat voorzitter Irene Hemelaar zondag weten.

De Rotterdam-boot zou voor de zesde keer meedoen aan de grachtenparade en won vorig jaar nog de publieksprijs. "We vinden het heel erg, maar de organisatie heeft de fatsoensnormen overschreden door in aanloop naar de loting onjuiste en suggestieve informatie te verspreiden over de gang van zaken", motiveert Hemelaar het besluit. "Helaas, maar het komt door hun eigen gedrag en keuzes."

De Rotterdamse boot wilde wegens geldgebrek niet meedoen in de categorie overheid en gemeente, wat ruim vijfduizend euro kost. Telefonisch is toen afgesproken dat de boot in de goedkope categorie mocht varen, als de deelnemers zich aan de voorwaarden zouden houden. Die houden onder meer in dat er geen Rotterdamse vlaggen of politici aan boord zouden zijn.

Twee uur later gaf de man achter de Rotterdamse boot, Harry Kroesen, toch weer een 'onjuist en suggestief' interview waarin hij aangekondigde dat de voorwaarden zouden worden geschonden, zegt Hemelaar. Daarop werd besloten dat de boot niet mee mag doen.

"We willen niet op de dag zelf een boot uit de parade trekken", vervolgt Hemelaar. Het is volgens haar voor het eerst dat een boot wordt gediskwalificeerd. "Er zijn soms tijdens de parade wel gele kaarten uitgedeeld, maar nog nooit is van tevoren op deze manier via social media zo'n situatie als nu ontstaan." Progay heeft nog overlegd met de gemeente Rotterdam of er nog andere mogelijkheden waren, maar die gaf aan dat de stichting Rotterdam Boot het zou moeten doen namens de gemeente.

Het thema van de Amsterdamse Gay Pride is dit jaar 'Reflect'. In de Canal Parade is elk jaar plek voor tachtig boten. Zondagavond wordt bekend welke van de 124 ingeschreven boten zijn ingeloot. Hemelaar zegt blij te zijn dat het gros zich wel aan de regels houdt.


Grachtenparade weert boot Rotterdam (Foto: Novum)