Ajax-hooligan Rick H. krijgt zestien jaar cel

Ajax-hooligan Rick H. moet zestien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. Hij schoot in 2011 een 24-jarige man dood bij een verkeersruzie in de Amsterdamse buurt de Pijp. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel geëist.

In aanloop naar zijn proces bekende de 29-jarige H. dat hij het slachtoffer had doodgeschoten. Het OM heeft hem doodslag, driemaal poging tot doodslag en wapenbezit ten laste gelegd.

De schietpartij vond in oktober 2011 plaats in de Albert Cuypstraat. H. zou met een groep cafébezoekers een auto hebben geblokkeerd. Toen de bijrijder vroeg of ze aan de kant wilden gaan escaleerde de situatie. H. trok een vuurwapen en raakte de man met drie kogels. De bestuurder trok op waarna nog twee schoten volgden.

Na het incident sloeg H. op de vlucht. Het OM zette hem vervolgens op de nationale opsporingslijst. In april 2012 trof de politie hem aan in een woning in Hilversum waar hij was ondergedoken.

Rick H. wordt er ook van verdacht achter de liquidatie te zitten van Sven Westendorp, eveneens een lid van de harde kern van Ajax. Westendorp werd in augustus 2011 bij zijn huis in Amsterdam-Slotervaart doodgeschoten. Daarvoor stond H. nu echter niet terecht.