Doodtrappen 16-jarige onbestraft

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag de zes jonge mannen die verdacht werden van het doodschoppen van de 16-jarige Redmar Smedema vrijgesproken. Na de behandeling in hoger beroep is het volgens het Hof nog steeds onduidelijk wie de dodelijke klap uitdeelde aan de tiener. Ook de rechter kwam eerder tot vrijspraak.

Smedema werd in de april 2010 tegen zijn hoofd geslagen in discotheek Club Q in het Friese Noordburgum. Hij overleed een paar uur later aan zijn verwondingen. Volgens het hof is er te weinig 'betrouwbaar' bewijs om de verdachten te veroordelen. De ruim 200 verklaringen van getuigen van het incident verschillen te veel van elkaar om tot een oordeel te komen.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak ontstond twee weken geleden commotie over een uitspraak van het Openbaar Ministerie. Volgens de advocaat-generaal zou een rechter bij de rechtbank in Leeuwarden in slaap zijn gevallen tijdens de behandeling van de zaak. De rechtbank verklaarde later dat de rechter destijds onwel is geworden.

Weer vrijspraak voor verdachten dode Club Q
Weer vrijspraak voor verdachten dode Club Q (Foto: ANP)