Geen schadevergoeding voor weggepest gezin

Het Marokkaanse gezin dat twee jaar geleden werd weggepest uit de Utrechtse wijk Terwijde krijgt geen schadevergoeding van de gemeente. De gemeente is niet aansprakelijk, schrijft burgemeester Aleid Wolfsen dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

Het gezin vertrok na maandenlange pesterijen en vernielingen. Ook werd een keer ingebroken. Twee verdachten werden opgepakt, van wie een in een gesloten inrichting werd geplaatst. De directe buren van het gezin moesten van de rechter gedwongen ergens anders wonen. Een van de zoons van beide gezinnen kreeg daarnaast een gebiedsverbod opgelegd.

Volgens Wolfsen betekent de weigering van de schadevergoeding niet dat er geen twijfel is over de ernst van de gebeurtenissen. "Integendeel. De daders hebben een grote inbreuk gepleegd op het levensgeluk van het gezin", schrijft de burgemeester. "Dat de familie uiteindelijk geen andere oplossing zag dan te verhuizen valt zeer te betreuren."

Wolfsen wijst er op dat het gezin tijdens de pesterijen, die tien maanden aanhielden, 'materieel en immaterieel' is bijgestaan door de politie, het wijkbureau, de woningcorporatie en de gemeente. In enkele situaties hebben de gemeente en de woningcorporatie daarbij ook kosten gemaakt.

Een homostel dat al eerder werd weggepest uit dezelfde wijk, kreeg vorig jaar augustus wel een schadevergoeding. De gemeente had daar toen afspraken over gemaakt met justitie en politie.

Door de pesterijen ontstond destijds kritiek op Wolfsen omdat hij niet tijdig ingreep. Hij trok later het boetekleed aan door toe te geven dat de gemeente de zaak niet goed heeft aangepakt.