Oostenrijkers voor handhaving dienstplichtigenleger

Een ruime meerderheid van de Oostenrijkers heeft zondag in een referendum gestemd voor de handhaving van een dienstplichtigenleger. Volgens exitpolls stemde zestig procent tegen een voorstel om over te schakelen op een beroepsleger.

Een even groot verschil was er in de opkomst van de kiezers: tegen de zestig procent op het platteland en rond de veertig procent in Wenen.

Aangezien dienstplichtigen in Oostenrijk dikwijls worden opgeroepen om te helpen of op te ruimen bij natuurrampen, leken kiezers in de buitensteedse gebieden gevoeliger voor het argument dat een beroepsleger waarschijnlijk niet zal komen helpen zandzakken te vullen of ondergelopen kelders leeg te scheppen. Bij dienstplicht horen verder ook gewetensbezwaarden, die in Oostenrijk vaak alternatieve dienst vervullen als ambulancechauffeurs, conciërges in bejaardenhuizen of andere vormen van maatschappelijke dienstverlening waar wegens de geringe beloning weinig animo voor is.

Oostenrijk heeft een krijgsmacht van 35 duizend militairen, van wie 21 duizend dienstplichtigen die zes maanden dienen. Daarnaast heeft het een dertigduizend man sterke part-time militie. De voorgestelde hervorming voorzag in een beroepsleger van 8500 militairen en een militie van 9300 leden, met meer aandacht voor bestrijding van terrorisme en cyberaanvallen.