Steden pakken risicoclubs zelf aan

Amsterdam, Rotterdam en Maastricht willen amateurvoetbalverenigingen waar regelmatig ongeregeldheden voorkomen zelf aanpakken. De gemeenten hebben dat besloten omdat de voetbalbond KNVB deze clubs niet strenger straft dan andere, meldt RTL Nieuws maandag.

RTL Nieuws berichtte zaterdag dat een klein aantal verenigingen steeds betrokken is bij incidenten als geweld of intimidatie. Van de 375 clubs in de grote steden bleek dat slechts 72 verenigingen verantwoordelijk waren voor 441 van de 776 voorvallen vorig jaar.

De Amsterdamse sportwethouder Eric van den Burg zegt in een reactie tegen RTL Nieuws informatie te gaan inwinnen over deze risicoclubs. "Ik wil weten om welke clubs het gaat en wat er de afgelopen seizoenen precies is voorgevallen. Bij clubs die er een potje van maken, moeten we misschien zelf ingrijpen", zegt hij. "Bij wanordelijke zaalvoetbalclubs kunnen we besluiten tot een zaalverbod."

Ook Maastricht en Rotterdam willen de onderste steen boven hebben. De Rotterdamse wethouder Antoinette Laan pleit daarbij voor een betere samenwerking tussen de KNVB en Sportsupport, een instantie die clubs begeleidt en ondersteunt.