Verkrachte vrouw in India gecremeerd

Het lichaam van de jonge vrouw die overleed na een groepsverkrachting en mishandeling in een bus in India is zondag gecremeerd. De verkrachting van de vrouw leidde in India tot volkswoede. Miljoenen mensen door het hele land eisten een betere bescherming van vrouwen tegen seksueel geweld.

Het lichaam van de vrouw werd zondag in een besloten ceremonie gecremeerd nadat ze was overgevlogen vanuit Singapore, waar ze vrijdagnacht in een ziekenhuis overleed. Premier Manmohan Singh en voorzitter van de regerende congrespartij Sonia Gandhi waren op het vliegveld bij de aankomst van het lichaam. Ze spraken daar met familieleden van het slachtoffer.

Enkele uren na het overlijden van het slachtoffer maakte de Indiase politie bekend dat de zes mannen die eerder voor de aanval zijn aangehouden ook worden beschuldigd van moord.

Het slachtoffer werd donderdag overgebracht naar het Mount Elizabeth Hospital in Singapore, dat gespecialiseerd is in de transplantatie van meerdere organen tegelijkertijd. De vrouw ging echter snel achteruit.

Na haar dood hielden duizenden Indiërs gebedsbijeenkomsten. Zaterdagnacht waren er tochten door verschillende steden, waaronder New Delhi, Mumbai, Bangalore en Kolkata.

Demonstranten vragen sinds de groepsverkrachting om betere bescherming van vrouwen en de invoering van de doodstraf voor verkrachting. De maximumstraf daarvoor is nu nog levenslang.

Vrouwen worden in India vaak lastiggevallen. Veel mensen vinden dat de politie hier te laks tegen optreedt. Verkrachte vrouwen worden er vaak van beschuldigd dit zelf te hebben uitgelokt. Hierdoor houden ze het vaak voor zichzelf, uit vrees dat hun familienaam anders wordt geschaad.

Omdat het slachtoffer is overleden, kunnen de verdachten volgens een politiewoordvoerder de doodstraf krijgen als zij schuldig worden bevonden. Premier Singh zei zaterdag dat hij de emoties begrijpt en dat het aan Indiërs is om ervoor te zorgen dat de vrouw niet voor niets is gestorven.