'Geen nieuw voorstel om fiscal cliff af te wenden'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag in een overleg met de leiders van het Congres geen nieuw voorstel gedaan om de begrotingsafgrond, de 'fiscal cliff', af te wenden. Dat heeft een anonieme bron bij het overleg gezegd. Het overleg, dat om 21.10 uur Nederlandse tijd van start ging, was na een uur voorbij.

Als er tussen de Republikeinen en Democraten geen overeenstemming wordt bereikt, worden op 1 januari automatisch diverse belastingverhogingen en bezuinigingen van kracht die het prille herstel van de economie een kaakslag kunnen toedienen. Er is weinig hoop dat er een voor beide partijen acceptabele oplossing wordt gevonden.

Obama deed op de bijeenkomst geen nieuw voorstel, maar stelde opnieuw een plan voor dat volgens hem in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat op goedkeuring kan rekenen. De president wil dat voor alle huishoudens die een inkomen van minder dan 250 duizend dollar hebben, de belasting niet wordt verhoogd. Verder wil Obama rijke Amerikanen zwaarder belasten. De Republikeinen zijn fel tegen belastingverhogingen en willen dat er in de sociale zekerheid wordt gesnoeid. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan niet bereid te zijn om te onderhandelen.