'Middelbare scholen het best in Noord-Brabant'

Middelbare scholen in de provincie Noord-Brabant halen het meest uit hun leerlingen. Dat concludeert de Volkskrant zaterdag uit een jaarlijks onderzoek naar de resultaten op middelbare scholen. De lijst verscheen in de afgelopen jaren steeds in dagblad Trouw.

De vwo's, havo's en vmbo-b's scoren in Brabant allemaal zeer goed, blijkt uit berekeningen van de Maastrichtse hoogleraar en onderwijssocioloog Jaap Dronkers. Hij stelt de lijst jaarlijks samen op basis van bijvoorbeeld de examenresultaten van leerlingen. Ook is er in verwerkt of de school iets toevoegt aan de kwaliteit van een leerling door te kijken naar adviezen van de basisschool.

Behalve Brabant scoorde Limburg ook goed met zeer goede vwo's en havo's. Wel zijn er in tegenstelling tot Brabant vmbo's die onder de maat presteren. In de kop van Noord-Holland wordt gemiddeld ook hoog gescoord in alle schooltypes. In de Gooi en Vechtstreek werden de meeste onvoldoendes genoteerd. Een vmbo-school in Delfzijl haalde als enige de maximale score.