Been mogelijk bestraft voor kritiek op arbitrage

De kritiek van Mario Been op de Belgische arbitrage krijgt mogelijk een staartje. De coach van Racing Genk liet zich na afloop van de wedstrijd tegen OH Leuven ziedend uit in de Belgische pers. Been was onder meer furieus over de strafschop waaruit Leuven in blessuretijd langszij kwam. De scheidsrechterscommissie heeft aangekondigd een klacht in te dienen bij de voetbalbond om de coach ter verantwoording te roepen.

De commissie hekelt vooral de manier waarop Been arbiter Christophe Delacour op de korrel nam en twijfelde aan diens integriteit. "Het is een zaak om de fouten van een ref te benadrukken, maar het is nog iets anders om zijn integriteit publiekelijk in vraag te stellen", liet scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen optekenen in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "Ik vind dat er eindelijk eens een signaal gegeven mag worden."

Been had voorafgaand aan de strafschop een handsbal van Leuven gezien en was furieus. "Deze mensen hebben in België zo veel invloed op het voetbal dat het schrikwekkend wordt. Iedere keer kost ons dat punten," tierde de oud-trainer van Feyenoord zondag na de wedstrijd. "Het enige wat er deze keer nog aan ontbrak, is dat de ref begon te juichen na het doelpunt."

Vorig seizoen besloot de Belgische trainersvakbond dat kritiek op de scheidsrechters voortaan taboe is. Desondanks deed Been, die sinds vorig jaar augustus trainer is van de Belgische club, nadien meerdere malen zijn beklag over de arbitrage.

Genk bezet na zeventien wedstrijden de vierde plaats in de Belgische competitie. Daarmee staat de club acht punten achter op Anderlecht, dat met 37 punten de ranglijst aanvoert.