Abu Qatada op vrije voeten gesteld

De radicaalislamitische geestelijke Abu Qatada is dinsdag door de Britse autoriteiten op vrije voeten gesteld. De rechter bepaalde maandag dat hij niet mag worden uitgeleverd aan Jordanië dat hem wil berechten voor een aantal bomaanslagen. Dinsdag vertrok Abu Qatada met een grote glimlach op zijn gezicht uit de zwaarbewaakte gevangenis Long Lartin in Worcestershire.

De Britse regering poogt al sinds 2001 Abu Qatada uit te leveren, maar werd herhaaldelijk de voet dwars gezet door Europese en Britse rechters. Maandag won Abu Qatada een beroepszaak over zijn uitzetting. De Special Immigration Appeals Commission verbood de uitzetting van de geestelijke, omdat gevreesd wordt dat Abu Qatada aan marteling zou worden onderworpen en geen eerlijk proces zou krijgen. Hij werd op borgtocht vrijgelaten.

De geestelijke is nu op borgtocht vrijgelaten, maar er zijn strenge voorwaarden aan zijn borgtocht gesteld. Zo moet hij een enkelband dragen, mag hij geen internet gebruiken en mag hij geen contact met bepaalde personen opnemen.

De Britse regering heeft al gezegd tegen de uitspraak van de Special Immigration Appeals Commission, een semigeheime rechtbank, in beroep te gaan. "We willen deze man koste wat kost op het vliegtuig naar Jordanië zien. Hij hoort hier niet", aldus vicepremier Nick Clegg.


Abu Qatada op vrije voeten gesteld (Foto: Novum)