Hoger beroep Pussy Riot voor rechtbank

MOSKOU - De drie veroordeelde leden van Pussy Riot hebben woensdag voor de beroepsrechtbank in Moskou aangevoerd dat zij niet achter de tralies zouden moeten zitten. De leden van de Russische punkband werden in augustus veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor het opvoeren van een 'punkgebed' tegen Vladimir Poetin in de belangrijkste kathedraal van Moskou.

De 30-jarige Jekaterina Samoetsevitsj, de 22-jarige Nadezjda Tolokonnikova en de 24-jarige Maria Alechina werden in maart opgepakt. De vervolging van de punkbandleden voor hun optreden in februari in de Christus-Verlosserkathedraal, kort voordat Poetin voor de derde keer tot president werd gekozen, leidde internationaal tot een storm van protest.

Het hof wees aan het begin van de zitting een tweetal verzoeken van de advocaten van het drietal af. Zo werd het verzoek meer getuigen te mogen laten verklaren afgewezen. De advocaten voerden voorts aan dat hun cliënten een politieke actie hadden uitgevoerd en niet de bedoeling hadden religie aan te vallen. "We hebben niemand willen beledigen", zei Alechina. De bedoeling van hun actie was protest uit te brengen tegen de vermenging van politiek en religie, zo betoogde zij.

Premier Dmitri Medvedev zei vorige maand dat de vrouwen moesten worden vrijgelaten, omdat het 'onproductief' zou zijn om ze nog langer vast te houden. President Poetin, daarentegen, zei onlangs dat de rechtbank juist heeft gehandeld door het drietal te veroordelen. "Het gaat nu eenmaal niet aan om onze morele beginselen en waarden te ondermijnen, te proberen ons land te vernietigen", aldus Poetin.


Hoger beroep Pussy Riot voor rechtbank (Foto: Novum)