Van Ojik nieuwe fractieleider GroenLinks

Bram van Ojik is de nieuwe fractieleider van GroenLinks. Dat is maandagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. De nummer twee op de lijst volgt Jolande Sap op, die vrijdag opstapte nadat het partijbestuur het vertrouwen in haar opzegde.

De 58-jarige Van Ojik was tot voor kort ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft een lange staat van dienst in GroenLinks. Hij was voorzitter van de Politieke Partij Radikalen (PPR) toen die eind jaren tachtig opging in GroenLinks, samen met drie andere kleine linkse partijen. In 1993 en 1994 was hij Kamerlid.

Na zijn Kamerlidmaatschap werkte Van Ojik bij Milieudefensie en Buitenlandse Zaken. Daarnaast bleef hij een prominente rol spelen in GroenLinks. Hij deed onderzoek naar de verkiezingsnederlagen die de partij boekte onder Femke Halsema en was betrokken bij de totstandkoming van een nieuw beginselprogramma.

De kandidatencommissie van GroenLinks typeerde Van Ojik eerder dit jaar als 'een zeer kundige, charmante en sprankelende man die tegelijkertijd ontspanning en gezag uitstraalt'. "De commissie ziet in Bram een rots in de branding die de fractie kan verbinden, dragen en mee kan sturen."


Van Ojik nieuwe fractieleider GroenLinks (Foto: Novum)