Tweede Kamerverkiezingen #1

Het is zover! Na een korte maar intensieve campagnemaand gaat Nederland massaal naar de stembus. Vandaag mogen we met het rode potlood proberen binnen de lijntjes te blijven, en daarmee stellen we ook nog even een nieuwe Tweede Kamer samen. Niet geheel onbelangrijk.
Liveblog Tweede Kamerverkiezingen 2012

In dit liveblog houden we gedurende de verkiezingsdag met betrekking tot peilingen, exit-polls en uitslagen bij.

Overigens is er nog veel meer te doen op FOK! Zo is in het Verkiezingen-forum een slowchat, is er de grote FOK!verkiezingen exitpoll  (laat ons even weten wat je gestemd hebt!) en lees je op de Frontpage natuurlijk alles over wat er allemaal te gebeuren staat rondom de verkiezingen.

[19:32u] Opkomst 60%
De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was om 19.15 uur rond de 60 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate in opdracht van de NOS en RTL Nieuws. De opkomst is iets lager dan in 2010. Toen had op hetzelfde tijdstip 63 procent van de kiesgerechtigden de gang naar het stemlokaal gemaakt.

[19:47u] Stemwijzer 4.6 miljoen keer bezocht
Ruim 4,6 miljoen mensen hebben drie uur voor het sluiten van de stembussen de online kieshulp Stemwijzer geraadpleegd. Dat meldt een woordvoerder woensdag rond 18.00 uur. Mogelijk wordt dit jaar het record uit 2006 gebroken. Toen maakten 4,7 miljoen mensen gebruik van de stemhulp.

[19:53u] Verslaggever PowNews eruitgezet bij PVV
Bij de PVV is de bijeenkomst streng beveiligd. De verslaggevingsploeg van PowNews is er door de beveiliging uitgezet. Verslaggever Steven Schopert twittert: "Bij de PVV is de beveiliging streng, as always. Ploeg Pownews er uit gezet, misschien kwam ze dat wel van pas voor hun item."

[20:05u] Opkomst 65%
Om 19:45u is er een nieuw percentage bekend gemaakt. 65% van de stemmen is uitgebracht. De tegenstelling met vorige verkiezing is kleiner geworden, een half uur geleden was het 60% nu en 63% vorig jaar, inmiddels zit er slechts 1% verschil tussen. Nu 65%, vorige verkiezing 66%

[20:30u] De uitzendingen zijn begonnen
Op de grote zenders RTL en NOS zijn de uitzendingen over de verkiezingsavond begonnen. Om 21:00  komen de eerste prognoses, die jullie hier natuurlijk kunnen volgen!

[21.04u] Prognose 20:59
Prognose

Partij Prognose Winst / Verlies
VVD 41 +10
PvdA 40 +10
PVV 13 -11
CDA 13 -8
SP 15 0
D66 12 +2
GL 4 -6
CU 4 -1
SGP 3 +1
PvdD 2 0
50Plus 3 N.V.T.


[21:20u] Eerste reacties van de partijen
Spekman (Pvda): "Geweldig, We hebben een fantastische campagne gevoerd met elkaar"
Agema (PVV): "Niet fraai, maar we zijn trouw aan onze boodschap gebleven" 
Van Raak (SP): "we hebben brons gehaald" 
Stef BLok (VVD): "Het wordt ongelooflijk spannend"

[21:30u] Meer reacties van partijen
GroenLinks: het is een exitpoll, verbetering is mogelijk, zuigkracht van de twee partijen was groot. GL gaat door met campagne. Er hebben mensen gestemd op een groen en sociaal Nederland. Voor positie Sap betekent dit niets. Geen reden tot iets afdoen daaraan. Sap mag blijven. GL sluit een rol in de formatie niet uit.

[21:30u] "Definitieve" Prognose
Prognose 21.30u

De tweede, "Definitieve" Prognose is qua zetelverdeling gelijk aan de prognose van 20.59.

[21:45u]  Reactie Jeanine Hennis (VVD)
Jeanine Hennis: eerst uitslag afwachten Prachtig resultaat. Speculeren is interessant, maar het gaat om de uitslag. Dan zien we verder. Coalitie PvdA-VVD? Niets over te zeggen, maar Eerste Kamer is zeker belangrijk. Kan een lange avond worden. Maar een heel mooie prognose.

[21:46u] Eerste telling: Schiermonnikoog
De eerste uitslag is binnen! Dit jaar is het Schiermonnikoog. Saillant detail, de opkomst is 148%. Dit komt door mensen die in andere gemeenten wonen in Schiermonnikoog gestemd hebben.


Schiermonnikoog komt als eerste met uitslag
Schiermonnikoog komt als eerste met uitslag (Foto: ANP) 

[21:47u] Opiniepeilers
Opiniepeilers zitten er tot wel 30 zetels naast. Toegegeven, dit is ook nog een peiling natuurlijk, maar het geeft wel aan hoe dicht ze in de buurt zitten

[21:49u] Reactie Renske Leijten (SP)
Renske Leijten: "We hadden winst verwacht, maar gezien de grote strijd tussen de twee partijen is 15 zetels toch echt heel goed. Peilingen zeggen niet zoveel. De verkiezingen zijn de echte peilingen. Geen enkele peiling had dit voorspeld."

[21:53u] Reactie Tofik Dibi (GL)
Tofik Dibi: "Irrelevant als ik niet in de Kamer kom. Wel bitter zo. Droevige staat van de partij. We zijn een moderne partij, en dan stelt dit teleur.Kunduz-missie was een slechte keuze. Mensen volgden nu niet hun hart, maar hun hoofd. Het is niet mijn schuld, maar het was het geklooi rondom de lijsttrekkersverkiezing die de schade veroorzaakte. We moeten nu Sap steunen."

[21:57u] Toespraak Alexander Pechtold (D66)
Pechtold (D66) tijdens een speech aan zijn partijgenoten weten: "D66 heeft voor de vijfde maal op rij winst geboekt. Felicitaties voor de VVD en de PvdA voor hun enorme winst. Het blijft voor die partijen de hele avond nog spannend. D66 hield vast aan het eigen verhaal. We wilden de problemen eerlijk oplossen en kansen gaan creëren. Die kansen liggen er nu. De winst is nabij. Dank aan alle vrijwilligers voor hun bijdragen."

[22:03u] Reactie Jan Marijnissen (SP)
Marijnissen (SP) laat over de laate prognoses weten enigszins teleurgesteld te zijn: "We zijn vanavond gelijk gebleven, dat is misschien een teleurstelling vanwege de peilingen"

[22:12u] SGP stunt in Schiermonnikoog
Uitslag Schiermonnikoog stunt van SGPjongeren. Zijn daar massaal (met 40 man) naartoe gegaan om daar te stemmen en het SGPpercentage daar op te krikken.

[22:14u] Toespraak Geert Wilders (PVV)
Wilders: "Geen goed nieuws. De PVV heeft zwaar verloren. Felicitaties aan de winnaars. Tweestrijd tussen de PvdA en VVD. De kiezer koos voor hen. Dank voor alle PVV-kiezers. Dank aan alle PVV'ers. campagne koos voor Nederland, maar dat sloeg dus niet aan. Brussel viert nu feest. We zetten vandaag een stap achteruit, morgen likken we onze wonden. Dit is ook een nieuw begin. Echte PVV'ers staan nu op en halen diep adem (luid applaus) We doen dit voor de mensen in het land. Ik doe dit om NL te beschermen tegen massa-immigratie, tegen Europa en voor de ouderen. We zijn rasoptimisten. Ons gevecht in Nederland is harder nodig dan ooit.Vanaf morgen gaan we er weer keihard tegenaan. Dat is onze plicht. We gaan onze mooiste jaren tegemoet. Wij geven ons nooit gewonnen. 13 wordt ons geluksgetal."

[22:18u] Zangfestijn 50Plus
De 50+ partij heeft ons getrakteerd op een optreden van het gemengde bejaardenkoor. Degenen die wel eens vaker naar gemengde bejaardenkoren luisteren, weten wat ik bedoel als ik zeg: laat dit een motivatie zijn niet meer op 50+ te stemmen. Leermomentje

[22:22u] Reactie Dirk Poot (Piratenpartij)
Volgens de definitieve prognose van Ipsos Synovate voor NOS en RTL lijkt het erop dat de Piratenpartij opnieuw geen zetels krijgt in de Tweede Kamer. Volgens die prognose heeft de Piratenpartij niet genoeg stemmen gekregen om in de Tweede Kamer te komen. Lijsttrekker Dirk Poot reageert tegenover 3voor12 teleurgesteld op de voorlopige uitslag. "Als we het niet redden, zullen het over twee jaar weer proberen. We zijn in twee maanden tijd van 200 naar 1300 leden gegroeid en hebben al die tijd tegen de kiesdeler aan gezeten. Partijen die nu zetels hebben zullen zijn geschrokken. Vroeg of laat gaat de Piratenpartij in de Kamer komen."

[22:38u] Zangfestijn VVD
Dacht je dat het niet erger kon dan het bejaardenkoor, bewijst de VVD . LA the voices trad op bij de VVD. Ook bij de VVD weten ze het: laat Gordon pas komen als de stemkantoren gesloten zijn

[22:40u] Toespraak Emille Roemer (SP)
Emille Roemer: "Hartelijk bedankt voor al die stemmen op de beste partij van Nederland. Het is een rare avond. Felicitaties voor de winnaars. We zijn zeker niet uit het veld geslagen, we zijn de derde partij van het land. We hebben flink gestreden met heel veel vrijwilligers, ontzettend bedankt daarvoor. Er zullen veel mensen blij zijn met 15 zetels. We hebben ons verhaal laten horen en onze ideeën kenbaar gemaakt. De sympathie voor de SP is historisch hoog. We hadden graag bij de top gehoord, maar dat is ons dit keer niet gelukt. Dit keer niet. "

Roemer is alles behalve uit het veld geslagen
Roemer is alles behalve uit het veld geslagen (Foto: ANP)

[22:45u] Reactie Van Haersma Buma (CDA)
Van Haersma Buma: Uitslag valt tegen. Dat wisten we, maar toch ben ik trots op de CDA'ers. Felicitaties aan de winnaars. Het fundament voor een nieuw CDA is gelegd. De komende jaren gaan we daaraan verder bouwen. We zijn vanaf morgen terug met meer idealen en gemotiveerder dan ooit.

'Fundament nieuw CDA is gelegd'
'Fundament nieuw CDA is gelegd' (Foto: ANP) 

[22:48u] Toespraak Jolande Sap (GL)
Jolande Sap reageerde in een toespraak op een partijbijeenkomst: "Bedankt voor deze ontvangst Het is een bizarre avond geworden! Wie had dit verwacht? Allereerst gefeliciteerd aan de winnaars PvdA, VVD en D66! Het is verder natuurlijk fantastisch nieuws dat de PVV verloren heeft waarmee het populisme enorm is teruggedrongen. En dan wij zelf. Heel erg jammer. Misschien komt er nog wat bij. We wisten toen we begonnen dat het lastig ging worden om het vertrouwen terug te winnen. Wat ik wel overal gemerkt heb is dat mensen onze idealen delen. Er zijn veel nederlanders die snakken naar een groener en socialer Nederland. Helaas dachten veel "Waar zijn ze mee bezig". Wij weten dat we veel geleerd hebben, en dat het vooral achter ons ligt. Helaas hebben we Nederland niet kunnen overtuigen, maar dat gaan we de komende jaren weer doen. We weten dat onze idealen té belangrijk zijn om te laten liggen."

[22:54u] Reactie Hero Brinkman (DPK)
Hero Brinkman reageerde bij RTL Nieuws: "We verliezen niet, want we zitten nog niet in de kamer. Nee, grapje natuurlijk. Allereerst gefeliciteerd aan de winnaars. We hebben gemerkt dat het enorm moeilijk is om in te breken." Op de vraag wat er mis ging gaf hij aan: "We hebben niks verkeerd gedaan, alleen was de tijd om goed door te breken te kort. We hebben goede campagne gehad zonder blunders." Toch laat Brinkman de hoop nog niet varen. "Vooralsnog wachten we echter wel nog even, want er zou nog een zetel kunnen komen. Er is nog geen uitslag van de gebieden waar TON wel veel aanhang had."

[23:05u] Tussenstand telling
Er is inmiddels ongeveer een half procent van alle stemmen geteld. Dat wordt nog een lange avond.

[23:25u] Toespraak Samsom (PvdA)
Diederik Samsom heeft zojuist een toespraak gegeven: "Wow, mensen! Partijgenoten, vier weken geleden hadden weinigen verwacht dat wij vanavond zo zouden staan, maar hier staan we! Dit vervult grote dankbaarheid van dit grote vertrouwen. In 3 woorden: Dank. U. Wel. Iedereen hield dit voor onmogelijk. Velen Geloofden niet in een Nederlandse politiek die eerlijk vertelt dat moeilijke problemen moeilijke keuzes nodig hebben. Ik feliciteer ook de andere winnaars, uiteraard VVD, D66, 50Plus en misschien ook nog de SGP. Gefeliciteerd met jullie winst." Samsom keek in zijn toespraak ook al even vooruit naar het nieuwe kabinet. "Al die Partijen zijn het aan de kiezer verplicht om samen te gaan werken. Dit land vraagt de komende 5 jaar geen polarisatie maar verbondenheid. Los van de vraag wie vanavond precies de grootste wordt, zeg ik: Nederland heeft nu zo snel mogelijk een stabiel kabinet nodig. Dat zal dus niet zijn door door te gaan op de weg van de afgelopen 2 jaar. De coalitie met PVV is zijn meerderheid kwijt, het roer kan dus om naar een sterker en socialer Nederland. Vanavond vieren we feest. Vanavond is niet het einde, maar het begin van een hele lange campagne. Ik zal altijd eerlijk blijven. Met onze idealen en overtuigingskracht gaan we er iedere dag aan werken."

[23:55u] Reactie en Toespraak Mark Rutte (VVD)
Partijleider Mark Rutte reageerde tegenover RTL Nieuws: "Bedankt voor het vertrouwen. Het brengt wel verplichtingen mee. We moeten echt afwachten of we de grootste zijn. Vanavond de uitslag bekijken, dan pas kunnen we zeggen of een tweepartijenkabinet mogelijk is." Rutte begon vervolgens nadat het hem lukte om alle door de beveiliging weggeduwde mannen en toegelaten zoenende vrouwen naar het podium te komen aan een toespraak: "Beste liberale vrienden! Van Harte gefeliciteerd. VVD is nog nooit zo groot geweest als vanavond. Het is spannend wie de grootste gaat worden. Ik ga later vanavond op dit podium terugkomen. Het is wel al een prachtig resultaat. Als eerste gefeliciteerd aan de andere partijen. Samsom heeft een knappe prestatie neergezet door zijn partij terug te krijgen. Vooral bedankt aan alle kiezers! Dit is een enorme steun in de rug. Voor de agenda die wij hebben voorgelegd, om de overheidsfinanciën op orde te krijgen economie laten groeien. Een steun in de rug om door te gaan met de trend dat wij 5e economie van wereld en groeiende zijn, om door gaan met veiligheidsbeleid: Slachtoffers centraal stellen, daders harder straffen. Je blijft met vingers van hulpdienstpersoneel af."

[23:59u] Einde Liveblog woensdag, hier verder
Tot zover dit liveblog voor vandaag. Omdat de pagina nogal lang begint te worden gaan we verder in dit artikel.
Aan dit liveblog hebben meegewerkt: timmmmm, jigzoz, harry64, Mouthman, MPG, iBenny, en WebHawkjuh