Verpleeghuispersoneel en thuiszorgers barricaden op

Werknemers van verpleeg- en verzorgingstehuizen en medewerkers in de thuiszorgsector gaan actievoeren. Dat hebben leden van Abvakabo FNV donderdagavond besloten, meldt de vakbond vrijdag.

Door het hele land worden de komende maanden stakingen, werkonderbrekingen en andere protestacties gehouden. Maandag beginnen de acties in het Amsterdamse verpleegshuis Osira, de dag daarop volgen de thuiszorgmedewerkers van het Rotterdamse Faveo.

Abvakabo strijdt tegen de cao die werkgeversorganisatie Actiz recent heeft afgesloten met de drie andere bonden in de sector. Daarin is onder meer afgesproken dat de zorgmedewerkers er twee procent loon bij krijgen. Abvakabo vindt dat de werkgevers te weinig doen tegen de werkdruk en prijsdruk in de sector en zette geen handtekening.

De cao verpleeg- en thuiszorg is nog niet verbindend verklaard door het ministerie van Sociale Zaken. De Tweede Kamer nam eind juni een motie aan van de SP om de cao niet algemeen verbindend te verklaren. Reden was dat de grootste vakbond er niet achter stond.

Abvakabo FNV heeft tien procent van de werknemers in het ledenbestand, de andere bonden samen minder dan vier procent. In een referendum wees een groot deel van de twintigduizend verpleegzorgmedewerkers de cao af.