'Schippers onderhandelt over dure medicijnen'

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat in gesprek met de fabrikanten die medicijnen maken voor de zeldzame ziekten van Fabry en Pompe. Dat zeggen bronnen dinsdag tegen de NOS.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) raadt het kabinet aan om de geneesmiddelen voor de twee ziekten niet langer te vergoeden uit het basispakket. De kosten zijn te hoog en de medicijnen niet altijd effectief.

Verschillende politieke partijen vroegen Schippers maandag afstand te doen van het advies. De minister moet in het najaar besluiten of de geneesmiddelen volgend jaar nog vergoed worden. De middelen zijn in andere landen voor een lagere prijs te krijgen.

In totaal hebben zo'n 170 Nederlanders de ziekte van Fabry of Pompe. De kosten voor de behandeling van deze mensen lopen jaarlijks op tot 55 miljoen euro. De ziekte van Pompe is een spierziekte waarvan de symptomen steeds erger worden. De ziekte van Fabry is een erfelijke aandoening die uiteindelijk kan leiden tot herseninfarcten en nierinsufficiënte.