PVV, SP en D66 willen medicijnenvergoeding houden

De PVV, SP en D66 eisen dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) een advies over het vergoeden van medicijnen naast zich neerlegt. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert de medicijnen voor twee zeldzame ziektes niet langer te vergoeden uit het basispakket.

Volgens de PVV en SP moet de minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) het conceptadvies niet overnemen. D66 vindt dat als het middel bij sommige mensen genoeg werkzaam is, dat de vergoeding dan voor hen moet blijven.

Zondag werd duidelijk dat het CVZ wil dat medicijnen voor de ziekte van Fabry en voor een bepaalde vorm van de ziekte van Pompe niet langer worden vergoed. De kosten van de medicijnen zouden niet voldoende opwegen tegen de gezondheidswinst die voor patiënten wordt geboekt. In totaal gaat het om minder dan tweehonderd patiënten die aan de ziektes lijden.

De PVV stelt dat het onethisch is om te stoppen met de vergoeding van de medicijnen. Kamerlid Karen Gerbrands (PVV) noemt het een belachelijk advies en wil dat effectieve medicijnen voor zeldzame ziektes altijd worden vergoed.

Ook de SP maakt zich boos over de conceptadviezen. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat mensen met zeldzame ziektes 'geen slachtoffer moeten worden van bezuinigingen'. "Deze mensen hebben er niet voor gekozen om een vreselijke ziekte te krijgen en zij kunnen er niets aan doen dat middelen die nog enige verlichting bieden, veel kosten." Leijten wil daarom dat de prijs van medicijnen omlaag wordt gebracht.

D66 vindt de vergoeding niet mag verdwijnen als de medicijnen bij sommige mensen werken. In het advies van het CVZ staat dat bij een vorm van de ziekte van Pompe bij baby's het medicijn voldoende gezondheidswinst oplevert om de vergoeding te behouden. Een D66-woordvoerder verwijst dan ook naar dit gedeelte van het advies.

Andere politieke partijen waren maandag niet direct bereikbaar voor een reactie.


PVV, SP en D66 willen medicijnenvergoeding houden (Foto: Novum)