Meer betalingsregelingen voor zorgpremie

Steeds meer mensen kunnen hun maandelijkse zorgpremie niet betalen. Daarom treffen zorgverzekeraars veel vaker een betalingsregeling met hun klanten dan vorig jaar. Dat blijkt maandag uit een rondgang langs verzekeraars door NRC Handelsblad.

Het aantal betalingsregelingen is in de eerste helft van dit jaar op jaarbasis met 35 procent gestegen, weet de krant. Bij zeven zorgverzekeraars met in totaal veertien miljoen klanten zijn dit jaar 164 duizend regelingen getroffen voor klanten met een betalingsachterstand van maximaal een halfjaar. Mensen die langer niet betalen, krijgen te maken met het College voor Zorgverzekeringen, dat de premieheffing dan overneemt. Dat gebeurt jaarlijks nog bijna twee maal zoveel mensen.

Volgens sommige verzekeraars is de verhoging van het eigen risico met vijftig euro naar 220 euro er de oorzaak van dat het aantal betalingsregelingen is toegenomen. Als dat klopt, is volgend jaar een verdere toename te verwachten. Dan stijgt het eigen risico namelijk naar 350 euro.