Duitsland profiteert van financiële crisis Europa

Duitsland is een van de partijen die het meest profiteert van de financiële crisis in Europa. Het land heeft tientallen miljarden euro's bespaard vanwege zijn reputatie als veilig land voor investeringen.

Andere landen van de eurozone, zoals Spanje en Italië, betalen een hoge rente om geld te lenen op de kapitaalmarkt en dat zal de komende jaren zwaar drukken op hun nationale schatkist. Duitsland daarentegen heeft tientallen miljarden euro's weten veilig te stellen vanwege een zeer lage - soms zelfs negatieve - rente.

Duitsland wordt al heel lang beschouwd als een veilige keus. Het land heeft de grootste economie van Europa, die de afgelopen twee jaar bovendien gestaag groeide.

Onlangs verkocht Duitsland talloze staatsobligaties met een looptijd van tien jaar tegen een rentepercentage van 1,5 procent. Afgelopen woensdag veilde het land schatkistpapier met een looptijd van twee jaar ter waarde van vijf miljard euro tegen een percentage van -0,06 procent. Met andere woorden, investeerders verliezen geld en betalen Duitsland om er hun geld in de schatkist te kunnen parkeren.

"Duitsland bespaart alleen dit jaar al ongeveer tien miljard euro dankzij de lage rentepercentages", aldus econoom Jens Boysen-Hogrefe.