Regels voor vastbinden patiënten worden strenger

Strengere regels moeten het vastbinden van patiënten tot een minimum beperken. Dat vindt demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA). De bewindsvrouw wil dat het vastbinden van een patiënt altijd gemeld wordt. Ook wil ze dat een dergelijke maatregel alleen tijdelijk kan worden opgelegd.

Een wetsvoorstel van deze strekking gaat maandag naar de Tweede Kamer, zo laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zondagavond weten. Het voorstel is een reactie op de tussenrapportage van een denktank die moest bekijken hoe mensen met complexe zorgvragen zich zo veel mogelijk in vrijheid kunnen bewegen.

Aanleiding voor die denktank was de ophef die begin vorig jaar ontstond over de toen 18-jarige Brandon. De verstandelijk gehandicapte jongen werd al drie jaar lang vastgebonden.

De bewindsvrouw wil dat in de toekomst altijd gekeken wordt of het vastbinden van patiënten wel echt nodig is aan de hand van helderder regels. Ook moet na een tijdje worden geprobeerd of de maatregel nog steeds nodig is. Ten slotte moet het personeel dat met dergelijke patiënten te maken krijgt beter geschoold worden.