Positie weigerambtenaar verandert niet

Aan de positie van weigerambtenaren wordt niet getornd door een voorstel om de status van ambtenaren te veranderen. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) donderdag aan de Kamer. Over de positie van ambtenaren die weigeren twee mannen of twee vrouwen te huwen was ophef ontstaan.

De Kamer behandelt een initiatiefwet van D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya om van ambtenaren gewone werknemers te maken. Zo hebben ambtenaren op dit moment geen arbeidscontract, maar worden ze aangesteld, waardoor allerlei speciale regels gelden. Door de ambtenarenstatus af te schaffen, worden de arbeidsvoorwaarden flexibeler.

Over de status van weigerambtenaren waren vragen gesteld door Paul Ulenbelt van de SP. COC Nederland uitte woensdag zijn bezorgdheid over het voorstel. De homobelangenorganisatie was bang dat de rechtspositie van weigerambtenaren zou worden versterkt.

De Tweede Kamer nam in november een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen de ruimte voor gewetensbezwaarde ambtenaren af te schaffen. Tegen het voorstel stemden de drie christelijke partijen - CDA, ChristenUnie en SGP - en, tegen heug en meug, de liberale VVD.


Positie weigerambtenaar verandert niet (Foto: Novum)