'Wifi loopt tegen technische grens aan'

Wifi loopt tegen zijn technische grenzen aan. Vooral in drukke gebieden met veel netwerken en apparaten die gebruikmaken van draadloos internet, heeft het systeem moeite efficiënt te blijven werken. Door de toenemende vraag naar internet wordt het er waarschijnlijk ook niet beter op, meldt Universiteit Twente donderdag op basis van onderzoek.

Hoe meer apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van een draadloos netwerk en hoe meer netwerken er actief zijn, hoe meer bandbreedte wordt gebruikt voor verschillende controlemechanismen. Die mechanismen nemen ruimte af van dataverkeer naar sites waar gebruikers daadwerkelijk verbinding mee maken.

Een draadloze internetverbinding zou daardoor in de praktijk vaak twee keer langzamer zijn dan de fabrikant claimt. "De voornaamste reden hiervoor is dat de technologie sinds de introductie van de wifistandaard in de jaren tachtig niet wezenlijk meer is gewijzigd", stellen de onderzoekers. Dit terwijl er sindsdien steeds meer draadloze netwerken en gebruikers actief zijn.

Wifi is een inefficiënte mannier van communiceren geworden, stellen de onderzoekers. Ze dringen er bij fabrikanten op aan te onderzoeken hoe wifiverbindingen in drukke gebieden kunnen worden verbeterd.