Gemeenteraad Maastricht eist meer blauw op straat

Een meerderheid van de Maastrichtse gemeenteraad eist meer blauw op straat. De invoering van de wietpas heeft voor een groeiend aantal drugshandelaren in het centrum van de stad gezorgd, stellen onder meer PvdA, D66, GroenLinks en SP woensdag.

In de wijken Witte Vrouwenveld, Mariaberg, Daalhof en De Heeg en de buitenwijken is volgens de partijen de drugsoverlast gegroeid door de wietpas. "Er is nu feitelijk geen plek in de stad te vinden waar geen drugshandelaar aanwezig is", menen ze. Ook zijn de partijen niet blij met het feit dat het drugsmeldpunt vergeleken met vorig jaar rond deze tijd zes keer vaker is gebeld.

De wietpas zet de veiligheid en leefbaarheid in de buurten van Maastricht volgens de gemeenteraad ernstig onder druk. Ook zouden agenten nu minder kordaat optreden dan net na de invoering van de pas het geval was.

De partijen willen de veiligheid en leefbaarheid met meer politie op straat weer garanderen. "Nu minister van Justitie Ivo Opstelten niet voornemens is de wietpas van tafel te halen, en onverkort vasthoudt aan deze symboolpolitiek, eisen we meer blauw op straat."

Burgemeester Onno Hoes liet vorige week weten dat het aantal coffeeshopbezoekers uit het buitenland in Maastricht beduidend is afgenomen. Ook meent hij dat de aanpak van sofdrugshandel op de Maastrichtse straten 'beheersbaar' is.

Sinds 1 mei mogen coffeeshops in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant alleen nog softdrugs verkopen aan leden. Klanten moeten een wietpas aanvragen. Volgend jaar moet de wietpas landelijk worden ingevoerd.