'Nederlanders in Somalië actief voor Al-Shabab'

Meerdere Nederlandse Somaliërs zijn in hun vaderland actief voor de terreurbeweging Al-Shabab. Dat zegt een overgelopen commandant van de beweging tegen het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland.

De commandant, Mohamed Farah al-Ansari, stelde eerder dat in Nederland Somaliërs verblijven die terreuracties voorbereiden. De radicaalislamitische organisatie zou Somaliërs uit de diaspora hebben opgeleid om als 'slapende cellen' acties voor te bereiden in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De inlichtingendienst AIVD meldde daarop hier geen aanwijzingen voor te zien.

Volgens de commandant zijn daarnaast ook Nederlandse Somaliërs actief in Somalië. In 2009 zou hij met een eenheid twee mensen uit Nederland hebben opgehaald bij de Keniaanse grens om ze naar de hoofdstad Mogadishu te brengen. De twee hebben volgens hem nu belangrijke functies bij de communicatieafdeling van Al-Shabab.

Net na het begin van de burgeroorlog in 1986 zouden ze Somalië hebben verlaten. Degene die zichzelf Abu Muslin noemt gaat volgens Al-Ansari over de websites, een twitteraccount en het online zetten van foto's en berichten over overwinningen. De ander, Sheikh Al-Islam, zou het hoofd van de radionieuwsuitzendingen zijn.

De twee houden hun ware identiteit verborgen en bedekken hun gezicht in het openbaar. Dat wijst er volgens Al-Ansari op dat ze naar het buitenland en mogelijk naar Nederland reizen.

Naast deze twee moeten er volgens de commandant meer Nederlanders actief zijn voor Al-Shabab. "De meeste rekruten uit de diaspora komen uit Canada, Engeland, Denemarken, Nederland en Zweden." Zij werken vooral als tolk, chauffeur of op de communicatieafdeling. Maar sommigen zouden ook meevechten, worden klaargestoomd voor zelfmoordaanslagen of getraind om een aanval in hun thuisland uit te voeren.

Al-Ansari en zijn eenheid liepen in 2010 over naar de regering. De commandant ergerde zich aan de weelde waar de leiding van Al-Shabab in leefde. Hij zit in een beschermingsprogramma van de Somalische interim-regering, omdat zijn leven gevaar loopt. Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben hem inmiddels verhoord in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Al-Shabab staat sinds 2008 op de lijst van terroristische organisaties en zou banden met Al-Qaida onderhouden. De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor aanslagen in Somalië, Kenia en Uganda. Bij die laatste aanslag vielen in 2010 meer dan zeventig doden.

In 2010 werd op kerstavond een groep Somaliërs in Nederland opgepakt op verdenking van terrorisme. Ze werden verdacht van betrokkenheid bij Al-Shabab. Op basis van een ambtsbericht van de AIVD werden ze aangehouden. De dienst had gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag in Nederland. De groep werd uiteindelijk niet vervolgd.


'Nederlanders in Somalië actief voor Al-Shabab' (Foto: Novum)