Wilders haalt uit naar VVD

Geert Wilders heeft tijdens het debat over het begrotingsakkoord hard uitgehaald naar de VVD. De partij van demissionair premier Mark Rutte is de 'kampioen lastenverzwaring' en de VVD-kiezer wordt daar 'knettergek' van, voorspelde de PVV-leider.

Het akkoord dat de VVD sloot met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie is 'voltreffer na voltreffer op werkend Nederland'. De hardwerkende burger wordt door de VVD keihard gepakt, zei Wilders. Als voorbeeld noemde hij het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding en het verhogen van de accijnzen en de btw.

"De kiezer zal hard over u oordelen", zei Wilders richting fractieleider Stef Blok (VVD). Wilders kwam zelf opnieuw onder vuur te liggen van D66 en GroenLinks vanwege zijn besluit om na zeven weken onderhandelen de gedoogcoalitie op te blazen. Tijdens het verantwoordingsdebat zette Alexander Pechtold de PVV-voorman vorige week ook al weg als 'wegloper'.

Wilders herhaalde dat er uiteindelijk geen akkoord lag in het Catshuis. "Er was geen akkoord. Ik heb mijn handtekening niet gezet."

Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei dat het begrotingsakkoord voor tachtig procent bestaat uit maatregelen die ook al in het Catshuis op tafel lagen. "Dat Wilders nu doet of hij er niet bij is geweest, moet hij zelf weten", zei de lijsttrekker van het CDA. "Ik heb meer met mensen die staan voor de afspraken die zijn gemaakt en staan voor het akkoord waar ze zelf bij zijn geweest."

Volgens Mark Rutte is het begrotingsakkoord noodzakelijk om het vertrouwen van burgers en financiële markten op de lange termijn zeker te stellen. Dat verklaarde de demissionaire premier over het akkoord dat zijn partij sloot met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

"Je moet door die zure appel heen bijten", zei Rutte. "Als je daar niet toe bereid bent, accepteer je dat de staatsschuld oploopt." En een hogere staatsschuld leidt tot hogere rente, wat miljarden kost. Dat roept op termijn een 'groot vertrouwensprobleem' op bij de Nederlanders, voorspelde hij.

De premier herhaalde dat het op orde brengen van de overheidsfinanciën niet mogelijk is zonder dat iedereen het merkt in de portemonnee. Maar niets doen is 'geen optie'. "Als je dat niet doet en mooi weer speelt en de problemen voor je uitschuift, dan is het onvermijdelijk dat je de economie in de soep laat draaien", zei hij richting PvdA, PVV en SP.

Rutte noemde de maatregel om de reiskostenvergoeding niet langer onbelast te laten vrijdag een 'haar in de soep'. Sybrand van Haersma Buma (CDA) wilde daarom weten of de premier de maatregel nog wil schrappen of de soep met haar en al gaat opeten. De premier herhaalde dat hij het geen leuke maatregel vindt, maar hij zal hem wel uitvoeren.

Volgens demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is het Kunduz-akkoord een 'teken van leiderschap in moeilijke tijden'. "Als het echt nodig is, weten we elkaar te vinden." De Jager leidde namens het kabinet de onderhandelingen tussen de vijf partijen. De snelheid waarmee het akkoord in enkele dagen is gesloten, is ook bejubeld door de internationale pers, aldus De Jager.


Wilders haalt uit naar VVD (Foto: Novum)