Uitslag halve finale Songfestival

Nederland is dit jaar weer niet van de partij tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Joan Franka behaalde met haar nummer You and Me onvoldoende punten om bij de tien beste acts van de avond te horen.

Het is voor het achtste jaar op rij dat Nederland niet in de finale staat. Daarmee blijft ons land recordhouder, geen ander land presteerde slechter op het zangfestijn. In 2004 stond Nederland voor het laatst in de finale, Re-Union behaalde toen de twintigste plek met de inzending Without You.

"Het Songfestival is voor altijd", jubelde Joan nog voor aanvang van de halve finale. "Je deelt echt iets met honderd miljoen mensen."

Franka maakte volgens bookmakers wel kans op een finaleplaats. Zweden en Servië, tegen wie Nederland het donderdag op moest nemen, worden getipt als winnaars. Ook de Russische oma's van Boeranovskie Baboesjki, die dinsdag al een finaleplaats veroverden, maken volgens gokkers grote kans op de hoofdprijs.

Litouwen, Bosnië-Herzegovina, Servië, Oekraïne, Zweden, Macedonië, Noorwegen, Estland, Malta en Turkije zijn ook nog in de race voor de winst. Die landen sleepten donderdag voldoende punten in de wacht voor een finaleplaats voor de 57e editie van het Songfestival. Zaterdag strijden in Bakoe in totaal 26 landen voor de overwinning.


Joan Franka in actie; Jan Smit noemde het optreden onzuiver