'Europa moet Griekse schuld verlichten'

Europese overheden moeten net als de banken een groot deel van de Griekse schulden kwijtschelden om een aftocht van Griekenland uit de eurozone te voorkomen. De kosten van een Griekse exit zijn namelijk veel groter dan veel politici zich lijken te realiseren. Dat zei hoogleraar bankwezen en financiering Harald Benink zondag tegen het ANP.

"Europa zegt momenteel: als de Grieken hun beloftes niet nakomen, dan moeten ze het zelf weten. Maar weet wat je wenst", waarschuwde Benink. "We zijn helemaal niet klaar voor een Griekse exit. Griekenland is geen geïsoleerd geval, als zij vallen dan komt Spanje onder grote druk."

Als Europa blijft vasthouden aan de bezuinigingen die aan Griekenland zijn opgelegd, dan lijkt een vertrek van de Grieken uit de euro onafwendbaar, aldus de Tilburgse hoogleraar. "Het land gaat alleen maar verder achteruit en de schuld loopt op. Je ziet de radicalisering tegen de draconische maatregelen nu al toenemen. Uiteindelijk leidt dat ertoe dat men de bezuinigingen niet wil doorvoeren en dat de noodleningen worden stopgezet. Griekenland valt dan buiten de eurozone."

Bij een Griekse exit zullen Europese belastingbetalers het geld dat aan Griekenland is geleend niet terugkrijgen. De kosten lopen echter nog veel verder op, benadrukte Benink. "Het Europese noodfonds moet dan drastisch worden vergroot, om ervoor te zorgen dat Portugal, Spanje en Italië wel kunnen worden gered. Het fonds moet dan van 700 miljard naar bijvoorbeeld 2500 miljard euro. Dat betekent dat Nederland nog eens zo'n 100 miljard euro moet ophoesten aan garanties, of in cash."

De overheden moeten daarom besluiten tot een even grote afschrijving op hun Griekse vorderingen als eerder aan banken en pensioenfondsen werd gevraagd, stelde Benink. Zij streepten de helft van hun obligaties weg en accepteerden een lagere rente en langere looptijd op overgebleven leningen.

Dat besluit zou al voor de Griekse verkiezingen van 17 juni moeten worden genomen. "Het geeft Griekenland wat lucht en haalt de wind uit de zeilen van de radicale partijen. Daarnaast wordt het vertrouwen van private beleggers in Griekenland vergroot. Als ook overheden een deel van het verlies dragen, wordt de kans dat zij hun vorderingen terugkrijgen vergroot."

Schuldverlichting zal moeilijk te verkopen zijn voor Noord-Europese politici, beseft de econoom. Een andere optie ziet hij echter niet. "Griekenland is al failliet. Dat politici de verliezen niet willen erkennen, betekent niet dat ze er niet aankomen."