Steden eisen verbod op langzaamaanactie politie

De burgemeesters van Rotterdam en Den Haag willen dat de rechter de voor donderdag aangekondigde langzaamaanactie van de politie verbiedt. De rechtbank in Utrecht heeft nog geen dagvaarding binnen, maar heeft donderdag tijd gereserveerd vanaf 10.30 uur, laat een woordvoerder weten.

De vakbonden ACP, NPB en VMHP roepen agenten in de regio's Rotterdam, Den Haag en Dordrecht dinsdag op om donderdag een halfuur lang stapvoets te rijden op de toegangswegen naar deze steden.

De bonden roepen dienstdoende agenten in hun strijd om een betere cao op om donderdag tussen 16.30 en 17.00 uur stapvoets te rijden op de toegangswegen richting Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Er was al afgesproken dat dit niet op snelwegen zou gebeuren.

De bonden beseffen dat de acties flinke verkeersopstoppingen kunnen veroorzaken. "Dat is vervelend, maar het is kennelijk nodig om de minister te laten bewegen", zei een woordvoerder van de politiebonden dinsdag. De politieacties hadden tot nu toe een publieksvriendelijk karakter, maar onder meer vanwege de aangekondigde nullijn voor ambtenaren worden ze harder.

De ANWB laat woensdag weten bedenkingen te hebben bij de actie. "We begrijpen de behoefte van de politie om te demonstreren maar keuren iedere actie af die de verkeersveiligheid en de doorstroming in het geding brengt", laat een woordvoerder weten.