Alle politiewagens krijgen zwarte doos

Alle politiewagens worden uitgerust met een zwarte doos. De Raad van Korpschefs hoopt dat agenten hierdoor beter gaan rijden en minder ongelukken veroorzaken, schrijft de Volkskrant dinsdag.

In drie regio's, waaronder Rotterdam, wordt al met zo'n recorder gewerkt. Door de zwarte doos is na een ongeluk onder meer te achterhalen hoe snel de agent reed en of het zwaailicht aan stond. Hierdoor zouden agenten zich bewuster worden van hun rijgedrag. Over ongeveer vier jaar moeten alle dertienduizend politieauto's zo'n recorder hebben.

Het is de afgelopen jaren niet gelukt om het aantal aanrijdingen waar politiewagens bij betrokken zijn terug te dringen. In 2010 steeg het aantal schademeldingen naar 9630 van 9256 een jaar eerder. Bij de ongelukken in 2010 raakten 42 burgers en drie agenten gewond. Twee agenten kwamen om.

De cijfers over 2011 zijn nog niet bekend, maar bij achtervolgingen vielen volgens de krant op zijn minst zes doden. Het bekendste geval is de achtervolging van een benzinedief. Om hem tegen te houden had de politie een filefuik op de A2 gecreëerd. De benzinedief botste op hoge snelheid op de achterste auto in de file. De bestuurder van die auto kwam om. De zaak van de benzinedief kwam maandag voor de rechter.


Alle politiewagens krijgen zwarte doos (Foto: Novum)