Bellen met vaste lijn stuk minder populair

Nederlanders hebben afgelopen jaar een stuk minder gebeld met een vaste lijn. In het derde kwartaal van 2010 telde markttoezichthouder OPTA nog 5,4 miljard belminuten. Een jaar later was dat aantal met vijf procent gekelderd naar 5,1 miljard, blijkt maandag uit het jaarverslag.

De OPTA wijt de daling geheel aan de opkomst van mobiele telefonie en internet. In 2011 nam het aantal mobiele aansluiting licht toe van 19,2 miljoen eind 2010 naar 19,8 miljoen in het derde kwartaal. Het aantal mobiele abonnementen met een internetaansluiting ging in die periode van vijf naar 8,2 miljoen. Ook het verbruik ging fors omhoog van 3,2 petabyte naar 5,9 petabyte.

"Een wereld zonder internet is niet meer voor te stellen. Daarbij gebruikt een consument steeds vaker zijn mobiel om online te gaan", licht vicevoorzitter Mark de Jong toe. "Dit roept nieuwe uitdagingen op voor het toezicht van OPTA. Bijvoorbeeld op het gebied van netneutraliteit, internetveiligheid en privacybescherming."

Eerder meldde de OPTA al dat het aantal verstuurde sms'jes in 2011 voor het eerst lager was dan een jaar eerder. In de tweede helft van 2010 werden bijna zes miljard berichten verstuurd, in het eerste halfjaar van 2011 kelderde dat aantal naar 5,7 miljard.