'Zelfmoord om uitzetting kinderen te verhinderen'

Een afgewezen asielzoeker heeft maandag een dag voor zijn uitzetting zelfmoord gepleegd. De gemeente Culemborg, waar hij woonde, bekijkt op alle mogelijke manieren of de uitzetting van zijn kinderen kan worden voorkomen, zegt een woordvoerder van de gemeente donderdag na een bericht hierover in het AD.

De gemeente heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) eerder gevraagd zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken, zodat het gezin in Nederland kon blijven. Daar is de minister volgens de gemeente niet op ingegaan.

Volgens het AD wilde de man uit Burundi met zijn actie waarschijnlijk bereiken dat zijn zoon en dochter in Nederland mogen blijven. Zijn 14-jarige zoon zou van mening zijn dat de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) zijn vader heeft vermoord.

De zoon en de 12-jarige dochter zijn opgevangen in een pleeggezin. De moeder is volgens de krant eerder omgekomen bij het oorlogsgeweld in Burundi. Daar zijn nog steeds spanningen tussen Hutu's en Tutsi's.

De vader zou al enige tijd depressief zijn geweest vanwege zijn aanstaande uitzetting. Hij zou tegen vrienden hebben gezegd dat zijn leven 'echt wordt afgebroken' als hij terug moet naar Burundi. Hij wordt donderdag in Utrecht begraven.