'We hebben verkiezingen nodig'

In Den Haag is het onrustig nadat de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV woensdag vervroegd afgebroken werden. Dat meldden bronnen woensdagmiddag.

De oppositiepartijen maken zich zorgen over de voortgang van de besprekingen. Volgens D66-leider Alexander Pechtold is er iets goed mis als er na drie uur onderhandelen wordt gestopt. "Ik vind dat het kabinet met vuur speelt. Onze rente loopt op, financiële markten houden ons in de gaten. De Kamer moet initiatief tonen en zelf bezuinigingen vastleggen. Dat is in 2006 en 2010 ook gebeurd. De Kamer moet laten zien dat Nederland bereid is te hervormen. Dat is dit kabinet niet."

Fractievoorzitter van GroenLinks, Jolande Sap, vindt het daarentegen goed nieuws. "Het is goed nieuws als de onderhandelingen vastlopen, want dat zou nieuwe verkiezingen betekenen. In het belang van Nederland kunnen we beter doorgaan met een tijdelijk demissionair kabinet, dan een wankel kabinet dat slechte maatregelen neemt. We hebben verkiezingen nodig om te komen tot een coalitie die wel wil hervormen."

SGP-leider Kees van der Staaij wil zich in tegenstelling tot anderen niet uitlaten over de onderhandelingen. "Ik heb geen oordeel over de boodschap van de RVD. Het zou gokken zijn, speculeren. Daar ben ik niet zo goed in. Ik weet niet wat er aan de hand is, daar ga ik ook niet over. Ik maak me nergens zorgen over. Het is prachtig weer, ik heb net een mooi debat gehad. Voor nu is het gewoon rustig afwachten tot er witte rook is bij het Catshuis."

Volgens een officiële mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst hervatten de partijen donderdagochtend hun gesprekken in het Catshuis. Onduidelijk is of ze dan verder onderhandelen of eerst vastgesteld moet worden of de onderhandelaars nog wel verder willen.

'We hebben verkiezingen nodig'
'We hebben verkiezingen nodig' (Foto: ANP)