Franse arts spreekt over 'hel' in Syrië

De Franse chirurg Jacques Bérès opereert al veertig jaar in oorlogsgebieden, maar gruwelijkere slachtpartijen dan in Syrië zag hij nooit. "Het is een hel", zei Bérès, medeoprichter van Artsen zonder Grenzen en Dokters van de Wereld, dinsdag op een bijeenkomst van mensenrechtenactivisten in Genève.

In februari stak de Franse arts illegaal de Syrische grens over. In de belegerde stad Homs richtte hij een noodhospitaal op waar hij in twaalf dagen tijd 89 mensen, onder wie veel bejaarden en kinderen, opereerde. Hij redde de meeste patiënten, maar negen mensen lieten op zijn operatietafel het leven.

Bérès ging op verzoek van twee organisaties, France-Syrie Démocratie en de Unie van Islamitische Organisaties in Frankrijk, naar Syrië. Waarschijnlijk was hij de enige westerse arts die in Homs actief was. Hij kwam Syrië via Libanon binnen en zette zijn operatietafel en drie bedden neer in een verlaten woning.

De bevolking van Homs leeft in grote wanhoop, zei de Franse chirurg, ook al is haar dankbaarheid jegens de journalisten die haar situatie wereldkundig maken groot. "Ze zeggen dat het goed is dat jullie aan hen denken, maar ze zeggen ook dat ze zo niet aan voedsel, medicamenten of wapens komen", aldus Bérès, die in het verleden in oorlogsgebieden in onder andere Vietnam, Rwanda en Irak werkte. Zo erg als het bloedvergieten in Syrië zag hij het nooit. "Het is een massamoord. Het is volstrekt oneerlijk. Het valt niet goed te praten."


Franse arts spreekt over 'hel' in Syrië (Foto: Novum)