Kopstukken jeugdgroepen Utrecht bestraft

Vijf jongeren die deel uitmaken van overlastgevende of criminele jeugdgroepen uit Utrecht zijn woensdag door de rechtbank in die stad veroordeeld. Ze kregen straffen variërend van een boete tot een celstraf voor onder meer diefstal, belediging en poging tot woninginbraak.

Jeugdgroepen zorgen in de stad Utrecht voor veel overlast. De rechtbank houdt daarom elke maand een strafzitting voor leden van die groepen. Woensdag was de eerste 'kopstukkenzitting', die zo genoemd is vanwege de rol die de jongens binnen de jeugdgroepen vervullen.

Woensdag moesten in totaal zes jongens zich voor de rechtbank verantwoorden, van wie twee minderjarigen. Een van de straffen die de rechtbank woensdag oplegde was een celstraf van vier maanden waarvan twee voorwaardelijk voor een poging tot inbraak aan een minderjarige jongen. Een andere jongen kreeg een taakstraf voor het beledigen van agenten. In één zaak volgt het vonnis later. Deze jongen krijgt de komende tijd een enkelband om te bewijzen dat hij van goede wil is.

Utrecht telt negentien overlastgevende en criminele jeugdgroepen. De politie, justitie en de gemeente heeft meerdere maatregelen getroffen om de groepen aan te pakken, waaronder de maandelijkse kopstukkenzitting. Verder zijn onder meer twintig rechercheurs en twee officieren van justitie op de aanpak van de groepen gezet.

De volgende kopstukkenzitting is op 4 april.