Vertrek Cohen heeft geen invloed op peiling

Het vertrek van Job Cohen als politiek leider van de PvdA heeft zich niet vertaald in de peilingen. De partij blijft op 21 zetels staan in de donderdag gepubliceerde Politieke Barometer. Dat zijn er net zo veel als twee weken geleden.

De Kamerleden Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk hebben zich tot nu toe gemeld om het stokje van Cohen over te nemen. Uit de barometer blijkt dat de partij er het meest baat bij heeft als Samsom de nieuwe fractieleider wordt. Met hem kan de PvdA de meeste kiezers aantrekken, stellen de onderzoekers van Ipsos Synovate.

Samsom wordt 'op afstand' gevolgd door Plasterk. Met Van Dam zou de partij evenveel succes hebben als onder Cohen. Frans Timmermans, Nebahat Albayrak en Mariëtte Hamer zouden er goed aan doen zich niet verkiesbaar te stellen. Onder hen zou de partij eerder kiezers verliezen dan winnen, aldus de Politieke Barometer.

Verder zijn er weinig verschuivingen. De VVD wint een zetel en komt uit op 35 stuks. Ook de ChristenUnie (5) pakt een zetel winst. Bij de PVV (20), CDA (14), GroenLinks (6), SGP (2), Partij voor de Dieren (3), 50Plus (1) verandert er niets. De SP (30) en D66 (13) verliezen allebei een zetel.


Vertrek Cohen heeft geen invloed op peiling (Foto: Novum)