Zaak Albayrak tegen NOS dient vrijdag

De klacht die de in opspraak geraakte COA-directeur Nurten Albayrak in januari indiende wordt vrijdag door de Raad voor de Journalistiek behandeld. Dat meldt de raad dinsdag.

Albayrak vindt dat de omroep in de berichtgeving over haar onzorgvuldig is geweest. Zo zijn volgens haar anonieme beschuldigingen gepubliceerd zonder dat voldoende wederhoor is toegepast. Verder zou sprake zijn van 'tendentieuze' berichtgeving waarbij onnodig inbreuk op haar privacy zou zijn gemaakt.

Albayrak werd in september op non-actief gesteld, nadat de NOS op basis van anonieme getuigen had bericht over misstanden bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 'Zonnekoningin' Albayrak zou een schrikbewind voeren en er zou een angstcultuur heersen.

Hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff wees er eerder op dat de omroep zich heeft gebaseerd op tien getuigen en tientallen interne documenten. Ook is het COA meerdere keren om een reactie gevraagd. Hij weerspreekt dat sprake is van onzorgvuldige journalistiek.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in januari dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mag. Albayrak wil dat voor die tijd het beeld dat de NOS van haar heeft geschetst is rechtgezet. Ze had de raad daarom gevraagd haar klacht versneld te behandelen. Die aanvraag is afgewezen. De uitspraak wordt pas na 1 maart bekendgemaakt. De raad verplicht zichzelf uiterlijk binnen acht weken na de zitting uitspraak te doen.