'Seks houdt geheugen jong'

Seks is hét sleutelwoord voor een beter geheugen, zo blijkt uit onderzoek van de Duitse Rostock University. Voor het onderzoek werden 170 mensen tussen de 63 en 74 jaar geïnterviewd en neuropsychologisch onderzocht. In dit onderzoek werd gekeken naar geheugen, oplettendheid en executieve functies.

De zeventigers met een gezond seksleven hadden minder vaak last van geheugenverlies en verwarring zo kwam uit het onderzoek naar voren. Onderzoeker Peter Kropp: "Het resultaat laat duidelijk zien dat tot op hoge leeftijd actief blijven – en daar hoort ook seks bij – helpt om je cognitieve vaardigheden actief te houden.”

Verder laat het onderzoek weten dat hoe jonger de persoon is, hoe negatiever er wordt gedacht over seks op latere leeftijd: van de 63-jarigen was slechts 57 procent tevreden over zijn seksleven. Bij de 75-jarigen ligt dat percentage al op 70 procent. Kropp geeft aan dat de gemiddelde 20-jarige denkt dat je qua seks al uitgerangeerd bent op je vijftigste. De vijftigers echter, denken dat ze op hun tachtigste nog seks zullen hebben.

Kropp hoopt dat mensen door deze studie in gaan zien dat seks op hoge leeftijd niet alleen mogelijk is, maar dat het je ook geestelijk gezond houdt. Als een potje wilde seks er niet meer in zit, blijft de intimiteit nodig: “Elkaars hand vasthouden of een liefdevolle blik is net zo belangrijk."

Lees ook het topic in ons nieuwsforum!