Iwata: "Nintendo laat zich niet in een dure tech race trekken met Wii U."

"Nintendo zal graag een dure technische strijd ontwijken tegen haar concurrenten met de Wii U", zegt Nintendo-baas Satoru Iwata. Tijdens een investeerdersbespreking zegt hij dat, ondanks dat de Wii U games gaat brengen met hoge kwaliteit beelden, het bedrijf van plan is om op andere gebieden te gaan concurreren.

"Aangezien we de Wii U gaan onthullen op de E3 in juni van dit jaar zullen gedetailleerde aankondigingen tot die tijd moeten wachten, maar we streven ernaar een systeem te maken dat niet wordt gedwongen te strijden met de concurrenten, waar de deelnemers alleen kunnen strijden met grote ontwikkelaarsbronnen en lange ontwikkelingstijden als hun wapens."

Iwata voegt hier aan toe dat Nintendo altijd al een 'grootte is niet alles'-aanpak heeft gehad bij haar softwareontwikkeling en dat zij hier mee doorgaat met de Wii U. Hij geeft aan dat grote titels, die het nodig hebben om in HD te worden uitgebracht, zeker nodig zullen zijn om de consument tevreden te houden, maar dat dit nooit de belangrijkste aantrekkingskracht is geweest bij Nintendo-spellen.

Hij neemt Nintendo's Rhythm Heaven als voorbeeld. "Als we daar fotorealistische graphics in hadden gestopt, was een hoop van de aantrekkingskracht van het spel verloren gegaan." Het is volgens Iwata niet nodig dat Nintendo grote hoeveelheden mensen inzet om zulke spellen te ontwikkelen. "Nintendo haalt mensen van buitenaf binnen als dat nodig is om grafisch complexere spellen te maken."

"Als we de kracht missen gaan we de samenwerking aan met partijen van buitenaf en zetten deze in waar nodig. Wat belangrijk is, is dat we ons niet gaan beperken tot wat we kunnen, maar dat we een dynamisch geheel creëren van aantrekkelijke pluspunten die de consument kan waarderen."

Iwata zegt verder dat Zelda als franchise zal kunnen gaan profiteren van de extra paardekrachten van de Wii U. "Zoals ik gezegd heb zal het nodig zijn dat, in sommige softwaregebieden, we zullen moeten investeren in grafisch hoogstaande spellen", herbevestigt de Nintendo-baas. "Neem de Zelda-franchise als voorbeeld. De fans zullen op zoek gaan naar grafische voorstellingen die zij niet als goedkoop zullen ervaren wanneer het zal worden uitgebracht op de Wii U. Als het nodig is zullen we er niet over twijfelen om bronnen van buiten ons bedrijf aan te boren."

Nintendo heeft eerder aangekondigd dat de Wii U in zijn definitieve vorm zal worden onthuld op de E3 in juni en dat de release zal gaan plaatsvinden rond de kerstdagen van dit jaar.