Fed houdt rente tot eind 2014 op nul

De Federal Reserve verwacht het belangrijkste rentetarief tot zeker eind 2014 rond de nul procent te houden, nog langer dan eerder aangekondigd. Dat heeft het Federal Open Markets Committee (FOMC) van de Amerikaanse centrale bank woensdag bekendgemaakt.

De Fed stelde sinds augustus dat de rente tot zeker medio 2013 op het uitzonderlijk lage tarief zou blijven. De zeventien officials van de centrale bank zeggen rond 20.00 uur meer over de verwachtingen ten aanzien van de rentetarieven. Enkele minuten later houdt voorzitter Ben Bernanke ook nog een persconferentie.

Met het vrijgeven van de renteverwachtingen wil de centrale bank de onzekerheid bij het publiek wegnemen over het toekomstige beleid.

Zoals verwacht liet de Fed de rente woensdagvond ongewijzigd op 0 tot 0,25 procent. De FOMC stemde voor de handhaving van het belangrijkste rentetarief met negen tegen één.

In het al verspreide commentaar spreken de beleidsbepalers van de Federal Reserve over enkele kleine verbeteringen in de economie en de arbeidsmarkt. Wel waarschuwen ze dat het herstel te traag is en gepaard gaat met significante risico's.

"Hoewel de indicatoren wijzen op verdere verbeteringen in de arbeidsmarkt, blijft het werkloosheidspercentage hoog", staat in de verklaring. "Spanningen in de mondiale financiële markten blijven een significant neerwaarts risico vormen voor de economische vooruitzichten."

Het werkloosheidspercentage in de VS daalde in december tot 8,5 procent, het laagste niveau in bijna drie jaar. Historisch gezien is de werkloosheid echter nog altijd hoog. Dat zorgt voor terughoudendheid bij consumenten.

De Fed-bestuurders toonden zich ook bezorgd over de mogelijke gevolgen van hogere belastingen, ontslagen bij de overheid en de gevolgen van de Europese schuldencrisis.