Bedrijf dumpt miljoenen liters vervuild water

De eigenaar van een bedrijf is zondagnacht opgepakt op verdenking van het illegaal dumpen van miljoenen liters zwaar vervuild afvalwater in het Brabantse Someren. Hierdoor is de Diepenhoekseloop over een grote lengte vervuild geraakt, meldt het waterschap Aa en Maas. De financiële schade loopt tot in de duizenden euro's.

Het waterschap hield het bedrijf ter hoogte van de Kruisbaan al langer in de gaten, nadat de eigenaar een gat had gegraven van 150 bij 11 meter en zo'n anderhalf tot twee meter diep langs de Diepenhoekseloop. Het vermoeden bestond dat het enorme bassin gebruikt zou worden voor het lozen van afvalwater. Medewerkers van waterschap Aa en Maas postten drie nachten bij het bedrijf.

In de nacht van 25 op 26 december zagen ze dat het vervuilde afvalwater in het bassin werd overgeheveld naar de Diepenhoekseloop. Zo'n veertig centimeter was al weg, erger kon worden voorkomen. De milieupolitie heeft de eigenaar van het bedrijf van zijn bed gelicht en vastgezet.

De Diepenhoekseloop is over een grote lengte vervuild geraakt. Een gedeelte is afgedamd, gekeken wordt of nog meer schoonmaakacties nodig zijn. Wat de ecologische schade is, is nog moeilijk vast te stellen. Maar in deze voor flora en fauna rustige tijd van het jaar zou dat kunnen meevallen, meldt het waterschap.