'Schuldeisers willen Endemol overnemen'

De schuldeisers van het Nederlandse Endemol willen de controle over het mediabedrijf overnemen. Daarnaast willen ze de schuld omzetten in aandelen om die vervolgens te verkopen. Dat meldt het Italiaanse zakenblad Il Sole 24 Ore woensdag.

In de aanloop naar de deadline van dinsdag om tot een oplossing te komen over de schuldenlast van 2,8 miljard euro van het mediabedrijf 'wint het plan om de schuld te converteren in aandelen aan kracht onder de schuldeisers', waaronder hedgefondsen, aldus Il Sole.

De schuldeisers 'zouden meerderheidsaandeelhouder worden' om vervolgens het bedrijf in de uitverkoop te zetten. Een optie die een overname van voormalig premier Silvio Berlusconi's bedrijf Mediaset zou verwerpen, meldt Il Sole.

Endemol is in handen van Mediaset, Goldman Sachs en Cyrte Investments, het investeringsfonds van Endemol-oprichter John de Mol. Alle partijen hebben een belang van 33 procent in het Nederlandse bedrijf.

"Verschillende Europese en Amerikaanse mediagiganten", waaronder het Britse ITV en het Duitse RTL zijn geïnteresseerd in het productiebedrijf, aldus Il Sole.