Hond en ezel krijgen hulp na '144 red een dier'

De Gelderse politie heeft deze week een verwaarloosde ezel en hond ontdekt. Via de meldingslijn '144 red een dier' werden de dierenpolitie en de inspectie van de Dierenbescherming gewaarschuwd, zegt een politiewoordvoerder woensdag. Een ezel bleek sterk vergroeide hoeven te hebben en een hond had geen deugdelijk nachthok.

De hoeven aan de voorbenen van de ezel, die werd aangetroffen in het buitengebied van Wapenveld, waren volgens de politie al zolang niet bekapt, dat ze op sultanschoenen begonnen te lijken. De ezel had zichtbaar last van de vergroeiingen. De eigenaar heeft een boete gekregen en heeft een week de tijd om de hoeven te laten kappen.

De hond werd aangetroffen in Nijbroek. Het dier lag vast aan een ketting, had geen looplijn en zat in de nattigheid. De baas van de hond heeft drie weken de tijd om de overtredingen te verbeteren.

Het meldnummer '144, red een dier' werd vorige maand opengesteld. Mensen kunnen bij het nummer terecht met meldingen over dierenleed. Dat het nummer er zou komen was afgesproken in het gedoogakkoord dat CDA en VVD sloten met de PVV.