Honderdduizend bezoekers voor Nova Zembla

De Nederlandse 3D-film Nova Zembla heeft de Gouden Filmstatus bereikt. Dat maakte distributeur maandag bekend. Het drama van Reinout Oerlemans ging vorige week in première en heeft dit weekend de honderdduizendste bezoeker verwelkomd.

"Geweldig dat dit zo snel heeft kunnen gebeuren", aldus een woordvoerder van de distributeur. Oerlemans neemt maandagmiddag samen met hoofdrolspeler Robert de Hoog de prijs in ontvangst op het hoofdkantoor van Eyeworks.

Het is niet alleen maar goed nieuws voor Nova Zembla. De Groningse professor Louwrens Hacquebord is uiterst kritisch over de film over de laatste reis van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz naar Nova Zembla. "De bemanning wordt afgeschilderd als een groep rauwe kerels, ze drinken en gaan naar de hoeren, terwijl Barentsz destijds juist koos voor geletterde en getrouwde mannen", zei hij zaterdag tegen de Leeuwarder Courant.

Hacquebord vindt dat de bemanning van Bartentsz lui wordt afgeschilderd. "We zien de bemanningsleden wat hangerig onder lappen zitten", aldus de professor die zelf onderzoek deed naar de reis. "Maar in werkelijkheid heerste er juist een positieve sfeer in het Behouden Huys."


Honderdduizend bezoekers voor Nova Zembla (Foto: Novum)